VORIG:
PERFORATED SPACE
2022-2023
VOLGEND:
SET
2017-2021
IN SITU

IN SITU is een residentie-project, georganiseerd door Ronald de Ceuster en mogelijk gemaakt door Lucré Schoorlemmer en Tonneke van Oss, die voor de duur van het project hun "Casa Madrugada" genereus ter beschikking hebben gesteld.

Ergens in Portugal, ten oosten van Coimbra waar de heuvels nog net geen bergen zijn, staat achter op het land van een boerderij een nutteloos huisje.

Oorspronkelijk diende het als graanschuur voor de varkens in de stal ernaast, maar varkens zijn er al lang niet meer en de stal is op enig moment in vlammen opgegaan. Nu staat dat huisje dus helemaal op zich zelf.
Vier muren, een deur, een klein raampje met een luik en een plat dak, meer is het niet. Het vloeroppervlak binnen meet 2,5 x 3 meter. Het gebouwtje vormt een archetype van een huis, maar voor wie of wat?

Zes kunstenaars zijn uitgenodigd om van juni tot en met december 2021 elk een maand lang hun creativiteit op dit gebouwtje los te laten. De deelnemende kunstenaars zijn:
Gerard Koek, Ernie Bossmann, Anne-Marie van Sprang, Simone de Groot, Ienke Kastelein en Jan Theun van Rees.
Elke kunstenaar doet verslag via een blog die hier zijn te lezen.

In december betrok ik de boerderij om mij gedurende een maand over het nutteloze huisje te ontfermen. Die maand viel er veel regen, zodat het werk slechts traag vorderde.
Door die grauwe dagen hield ik mij intensief bezig met de blog, in een poging zo precies mogelijk te formuleren wat zich gedurende het werk in mijn hoofd afspeelt. Tot mijn verrassing werd zo een heldere stapsgewijze ontwikkeling zichtbaar: vanaf verwachting en vooronderstelling via frustratie en teleurstelling naar verwondering en heroverwegingen, tot er uiteindelijk iets nieuws ontstaat dat recht doet aan mijn perceptie van waar ik op dat moment ben: in een klein huisje tussen onbegaanbare bossen in Portugal, vlak voor Midwinter.