VORIG:
IN SITU
2021
VOLGEND:
CAMERA LUCIDA
2016-2017
SET 2018-2023

In vervolg op de fotowerken die vanaf 2016 ontstaan, waarbij de ruimte aangepast om die ruimte op een meer persoonlijke manier te verbeelden (zie Camera Lucida), wordt de ruimte vanaf 2018 volledig geconstrueerd. Deze ruimtes zijn fysiek zo groot dat zij daadwerkelijk kunnen worden betreden, jet zijn dus geen maquettes

Bij het maken van een foto wordt een camera tussen de beschouwer en het onderwerp geplaatst, waardoor er afstand van het onderwerp wordt genomen. Tijdens het construeren van de ruimte is deze afstand instrumenteel voor het bouwproces: het beeld dat door de camera wordt gezien is bepalend voor de vervolgstappen. Als (door de camera gezien) de indruk ontstaat op een tot dan onbekende plaats te zijn, is het reisdoel bereikt en wordt de foto gemaakt, waarna de ruimte wordt gedemonteerd.

Daarmee bestaat de ruimte alleen nog als foto, als een document van wat op enig moment ergens bestond. Deze foto kan worden uitgevoerd op een formaat dat overeenkomstig is met de oorspronkelijk gebouwde ruimte. Zij vervangt de ruimte die zij toont en valt er zelfs mee samen; de foto is de ruimte geworden.