VORIG:
IN BETWEEN
2015-2018
VOLGEND:
VERBORGEN RUIMTE
2002-2007

Nadat ik de verborgen ruimtes in meerdere gebouwen had verkend en gefotografeerd, sloot op 1 januari 2004 het Stedelijk Museum in Amsterdam haar deuren. Daarmee werd het gehele museum feitelijk een "verborgen ruimte". Het verzoek om, middels fotografie, te achterhalen wat er over blijft van het ”;aura” van het museum, nadat alle kunstwerken zijn verdwenen, werd gehonoreerd.

Gelijktijdig ging Theater Carré dicht voor een grondige renovatie en ook daar ging ik het ontmantelde gebouw fotograferen. Zo begon een zwerftocht langs de vele musea en theaters in Amsterdam, die tussen 2004 en 2013 sloten voor renovatie of nieuwbouw.

Opdrachten van verschillende instellingen (Stadsarchief, Joods Historisch Museum, Stedelijk Museum en Van Den Ende Foundation) verzekerden mij van onbeperkte toegang tot de vele gebouwen.

Het was een complexe materie, omdat het gelijktijdig veel zeer verschillende gebouwen betrof, met totaal verschillende ruimtelijke karakteristieken.

Na her-opening in 2013 van de laatste instelling, het Rijksmuseum, verscheen het in eigen beheer uitgegeven boek ”Verborgen Stad / Hidden City”, waarin een ruime selectie van de foto’s die gedurende negen jaar zijn ontstaan.

Willem van Toorn heeft een aantal gedichten geschreven, geïnspireerd op de foto's.
Zie ook: Boeken